Breadcrumbs

Home Основна музичка школа "Владимир Ђорђевић"

Facebook препорука

......Preporuči stranicu

Препоручујемо

  11040724 426269764204127 905799882 n

ELEKTRONSKO UCENJE

 

Видео месеца



Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

ОМШ "Владимир Ђорђевић" Алексинац
недеља, 09 октобар 2011 16:02

   Школа за основно музичко образовање "Владимир Ђорђевић" је почела са радом школске 1966/67. у оквиру Радничког универзитета, као истурено одељење музичке школе "Јован Бандур" из Панчева. Настава се одвијала на три одсека, и то за хармонику, клавир и гитару. Наставни кадар те прве школске године чинила су најпре три наставника: Јовица Гавриловић, Томислав Братић и Мирјана Гавриловић, а од 1969. године и Живадин Живковић и Миодраг Радосављевић. Школа је финансирана једном трећином од стране родитеља, а остало средствима СО Алексинац. Одлуком СО Алексинац, 1973. године школа добија дозволу за самостални рад и наставља да ради као посебна јединица Радничког универзитета у чијим је просторијама и почела са радом. Просторије биоскопа су касније срушене па школа добија нове просторије у оквиру нове зграде Центра за културу и уметност које су наменски грађене, у којима школа и данас ради. Трансформацијом Радничког универзитета 1991. године формира се ОШ "Владимир Ђорђевић" у којој настављају да раде сви облици образовања дотадашњег РУ, а међу њима и основно музичко образовање. Иако је то било привремено решење, овакав статус школе је задржала све до 2006. године, када је, након вишегодишњег перманентног залагања, званично формирана музичка школа као самостална институција под називом Школа за основно музичко образовање и васпитање “Владимир Ђорђевић”, Алексинац.

 

 

 Школа од свог настанка бележи стални пораст полазника. Због интересовања за инструменте који нису првобитно били заступљени, као неопходност за ширење и развој школе указала се потреба за отварање нових одсека па се тако 1989. године отвара дувачки одсек и то са наставом кларинета а од 1995. године уводи се и одсек за флауту и соло певање. 1997. године са радом почиње и гудачки одсек за сада заступљен са једном класом виолине. Данас се у школи изводи настава на следећим одсецима:
- Хармоника 
- Клавир
- Виолина
- Гитара
- Кларинет
- Флаута
- Соло певање

  Стручни кадар школе чини 25 наставника претежно одговарајуће стручне спреме који су укључени у разне облике стручног усавршавања типа семинара, праћење стручне литературе и у виду постдипломских студија. О високој стручности наставног плана говори чињеница да међу бившим и садашњим наставницима, некадашњим ђацима школе, има преко 80 истакнутих педагога који раде широм Србије, међу њима и универзитетских професора и врсних инструменталиста са којима непрекидна сарања и контакт доприносе унапређењу наставног процеса.

   Настава се одвија у три смене а просторије школе су на располагању ученицима и за вежбање у време када се настава не изводи. Школа и Центар за културу и уметност заједнички користе свечану салу у којој ученици и наставници приређују концерте, интерне часове као и концери поводом посета бројних истакнутих инструменталиста и камерних састава. У истом простору насши ученици често наступају при отварању ликовних и других изложби, књижевних вечери и бројних прилика сличног типа. сарадња школе је интезивна и са свим другим институцијама локалног нивоа, радиом и телевизијом, предшколском установом, Скупштином општине Алексинац а нарочито основним школама на територији општине која се огледа у промотивним концертима на уступљеним часовима што доприноси општем ширењу музичке културе читаве средине. Традиција сарадње и отворености негује се у школи дуги низ година па је тако као важан културни и друштвени елемент музичка школа 1983. године учествовала у братимљењу града Алексинца са градом Загорјем об Сави у Словенији дајући свој допринос серијом концерата у тој средини. Та сарадња ће у скоријој будућности поново оживети.

 

 

О веома динамичном наставном процесу и такмичарском духу који је овладаошколом још у првом годином рада сведоче бројне награде и признања ученика. Почев од 1972. године школа редовно учествује на свим такмичењима у организацији Републике и то са запаженим резултатима. Побројати све награде, признања и похвале готово је немогуће.

   Посебне заслуге за оснивање и рад музичке школе припадају Славољубу Матејићу бившем директору Радничког универзитета у Алексинцу. Вредно је напоменути да су многи професори и ученици били оснивачи и извођачи у нашим оркестрима и ансамблима. Набројаћемо неке: “ Ведри звуци”, Тамбурашки оркестар “Невен”, “Смех и суза”, Градски хор, Црквени хор. Музичка школа је дала несебичан допринос развоју културе Општине Алексинац и у свим свечаним приликама и програмским активностима одређених институција из области културе, помагала је и оплемењивала њихове програме музиком: ЦЗК, Библиотека, Књижевни клуб, Црвени крст итд.

НАЗИВ ШКОЛЕ

   Основну школу и 4 разреда гимназије Владимир Р. Ђорђевић је учио у Алексинцу. Пети и шести разред гимназије у Нишу, где је 1890. год. завршио учитељску школу. 23.9.1890. постављен је за учитеља основне школе у Кулини код Крушевца. Одатле, на позив Великог певачког друштва “Шуматовац” које није имало хоровођу, буде премештен 1892. у Алексинац. Године 1893. добијо је одсуство за Беч ради студија науке о хармонији код професора Роберта Фукса на конзерваторијуму. 8.11.1894.год. постаје хонорарни учитељ музике и певању у Пиротској гимназији. 1895. год. добија поновно одсуство за Беч ради студија на конзерваторијуму науке о контрапункту, опет код професора Роберта Фукса. Тамо остаје 2 године 1.11.1897. год. постављен је за привременог учитеља музике и певања. 17.10.1898. године премештен је за учитеља музике и певања у Мушку учитељску школу у Јагодини. Године 1912. премештен је у Београд у Трећу мушку гимназију. 30.10.1919. год. постављен је указом професора Треће београдске гимназије. 2.9.1924. је пензионисан. Хонорарно је предавао теорију музике и науку о хармонији у Музичкој школи “Станковић”. Године 1927. изабран је једногласно за управника Музеја који је он основао 1925. год. при музичком друштву “Станковић”. 22. јуна 1938. год. умро је у Београду и сахрањен на новом великом гробљу.

 

 


Hilliger Media Shop

Template "schoolfree" designed by Hilliger Media (© 2010)