Breadcrumbs

Home ОШ "Вожд Карађорђе" Алексинац

Facebook препорука

......Preporuči stranicu

Препоручујемо

  11040724 426269764204127 905799882 n

ELEKTRONSKO UCENJE

 

Видео месецаGet the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

Osnovna škola "Vožd Karađorđe" Aleksinac
понедељак, 10 октобар 2011 07:54

Osnovna škola "Vožd Karađorđe" iz Aleksinca nastavljač je tradicije osnovnog školstva grada Aleksinca, čiji počeci se vezuju za polovinu XIX veka. Pripajanjem šest nahija 1833. godine Knježevini Srbiji, Aleksinca će postati značajno pogranično mesto sa carinarnicom i karantinom, sedištem sreza i okruga, sudom i poštom. Istovremeno grad se širi i raste te postaje jedan od znacajnih ekonomskih centara ondašnje Srbije.

   Prvi podaci o osnovnoj školi u Aleksincu datiraju iz 1835/36. godine kada je otpočeo njen rad. Prema izvršenju Petra Radovanovica, direktora svih osnovnih škola u Srbiji, škola je bila opštinska, a prvi učitelj u njoj bio je  Jovan Jovanović iz Futora. Nastava je izvođena u zgardi na mestu današnjeg Internata, poznatoj kao ,, Golubarnik,, u neuslavnim prostorijama.

   Nova školska zgrada podignuta je 1845. godine na uglu ulica Knjaza Miloša i Tihomira Đorđevića. Početkom XX veka na tom mestu je podignuta zgrada sreza koja i dan danas postoji.

   Prema Zakonu o osnovnoj školi iz 1858. godine osnovna škola je postala država, a istovremeno ženska osnovna skola, koja je do tada bila privatna, takođe postaje državna, i biva smeštena na Banjskom drumu, u zgradi koja se nalazila na mestu današnjih radionica Tehničke škole.

   Preseljenjem učiteljske škole iz Beograda u Aleksinac 1869. godine, nastaje novo razdoblje u razvoju osnovnog školstva Aleksinac. Za potrebe učiteljske škole iz Muske osnovne škole izdvojena su četri razreda za Vežbaonicu Učiteljske škole. Novoformirana vezbaonica radila je u zgradi koja se nalazila na mestu današnje škole ,,Vožd Karađorđe,, . Od 1909. godine Vežbaonica je sa manjim prekidima radila u novoj zgradi podignutoj na mestu trošne zgrade Ženske škole na Banjskom drumu, sve do 1963. godine.

   Zgrada vežbaonice koja je izgrađena u dvorištu učiteljske škole useljena je 14. oktobra 1935. godine. Vežbaonica je u njoj radila do početka Drugog svetskog rata.

   Muška osnovna škola i kasnije vežbaonica, prekidale su rad i pretrpele materijalnu štetu za vreme srpsko-turskih ratova 1876/78. i Prvog svetskog rata 1914/18. godine. Naredbom ministra prosvete od 17. jula 1913. godine, br. 9822 svi učenici su završili razred, prekid rada u Vežbaonice trajao je sve do 1918. godine.

   Vežbaonica je obnovila rat sa Markom Markovićem, upraviteljem i učiteljima:  Mihajlom Potićem, Dragoljubom Markovićem, Prokom Miloševićem i Milutinom Knez Milojkovićem.

   Posle Drugog svetskog rata Vežbaonica je radila u novim uslovima kada je započela realizacija obaveznog osnovnog obrazovanja. Zbog njene posebne uloge u obrazovanju učiteljskog kadra nastavila je da radi sa četri razreda sve do 1983. godine. Direktori Vežbaonice u posleratnom periodu bili su: Dobrosav Šunjevarić, Vasilije Konstantinović i Miodrag Đorđević. Od 1959. godine Vežbaonica je dobila ime po Aci Milojeviću, borcu iz Aleksinca, koji je poginuo u Drugom svetskom ratu.

   Školski sistem u Srbiji pretrpeo je značajne promene posle donošenja Ustava 1963. godine. Vežbaonica je i dalje radila kao četvororazredna škola čime je potvrđen njen status i položaj u našem obrazovnom sistemu. Tako je Odlukom SO Aleksinac od 3.9.1968. godine, i članu I pod rednim brojem 8 registrovana nepotpuna osnovna škola "Aca Milojević" sa četvororazrednim odeljenjima.

   Osnovna delatnost škole je da deci od 7 do 11 godina, odnosno od I do IV razreda osnovne škole pruža obavezno osnovno obrazovanje. Vežbaonica je godinama bila metodsko-didaktička baza učiteljskoj školi. Saradnja je obuhvatala način hospitovanja učenika učiteljske škole, održavanje oglednih predavanja učitelja, predavanje učenika i druge aktivnosti.

   Prestankom rada Pedagoške akademije, prestala je potreba za postojanjem vežbapnice. Tako je ona 1983. godine prerasla u potpunu osnovnu školu, preuzimanjem dela nastavnog osoblja iz OŠ "Ljupče Nikolić".

   Ove dve škole radile su u istoj zgradi do 1996. godine, kada je OŠ "Aca Milojević" premeštena u nekadašnju zgradu učiteljske škole i vežbaonice. Od 20.3.2003. škola nosi naziv OŠ "Vožd Karađorđe".

 


Hilliger Media Shop

Template "schoolfree" designed by Hilliger Media (© 2010)