Breadcrumbs

Home Едукација родитеља Šta kad nas deca lažu?

Facebook препорука

......Preporuči stranicu

Препоручујемо

  11040724 426269764204127 905799882 n

ELEKTRONSKO UCENJE

 

Видео месецаGet the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

Šta kad nas deca lažu?
Оцена корисника: / 0
ЛошеНајбоље 

1. Kako da prepoznamo kad deca pokušaju da sakriju od nas lošu ocenu, nestašluk u školi, da su nas slagala da im treba novac za nešto u školi (časopis ili slično), a potom kupe nešto što nema veze sa školom? Najlakše je prepozanti da deca nešto skrivaju kada izbegavaju kontakt očima ili se povalče u svoju sobu, ili su neraspoložena i ne žele da pričaju sa nama o tome. Roditelj skoro po pravilu može osetiti kada ga dete laže samo je potrebno da na njega obrati pažnju.

2. Koji su to sitni znaci koji ih odaju? Povlačenje, nerapoloženje, skretanje pogleda.

3. Da li treba reagovati ili samo u tajnosti ispitati o čemu se radi? Naravno da trebamo reagovati. Jer smo mi kao roditelji iskreno i autentično zainteresovani za našu deci i interesuje nas sve što se njima dešava. To, naravno ne znači da deca treba da znaju kada im roditelji kradom pogledaju šta imaju po džepovima, ili šta pišu po sveskama, mobilnim telefonima ili šta im se nalazi u sobi. To spada u neophodnu kontrolu roditelja nad decom. Roditelji su dužni  to da rade ali je apsolutno sve to povezano sa daljim dešavanjima nakon tih ''akcija''. Ono što je roditeljska dužnost i obaveza jeste zaštita i briga za dete. Tako da ako se nešto  ''interesantno'' i nađe u dečjem rancu to ne treba da bude razlog za ismejavanje deteta ( ,, znam ko ti je simpatija..'') ili za kažnjavanje deteta ( slaba ocena, na pr.) Već to treba da nam bude znak da naše dete ima neke potrebe za koje, plaši se, nećemo imati razumevanja, pa zato krije od nas. Ili  ima neke potrebe za koje mi nemamo ''sluha'' i ne uspevamo da objasnimo detetu kako mi vidimo stvari, da dete čuje i dobije šansu da upozna naš sistem vrednosti. Ili ne uspevamo da čujemo da detetu treba pomoć ili podrška da neke stvari lakše prebrodi i prevaziđe.

To je lepo objasnio jedan Petar.

Na pitanje da li deca treba da lažu svoje roditelje Petar (10god) je rekao ,,Treba da ih laže ako su roditelji loši pa dete ima potrebu da ih slaže.Ali, ako su roditelji dobri, onda ni dete nema potrebu i neće ih ni lagati.’’

4. Treba li ih kaznjavati zbog toga i ako treba na koji način? Ako ne treba, zašto ne treba? Kazna i nagrada imaju svoju funkciju u vaspitanju i treba da postoje.Medjutim, trebalo bi da smo svesni da je nagrada i podrška mnogo uticajnija i potrebnija nego kazna. Nagrada jača samopouzdanje, samopoštovanje, sigurnost, jača ličnost. Ako želimo za svoje dete sigurnu i jaku ličnost neophodno je da je što više hvalimo (naravno zasluženo). Kazna ima svoju funkciju samo kao posledica nečije neodgovornosti. Dobro je da posotoji jer se sav život oslanja na mehanizam odgovornosti. Dete kroz kaznu shvata šta znači biti odgovoran i snositi posledice onoga što radimo ili ne radimo. Vrlo je važno kod kažnjavanja da kazna bude vremenski ograničena i primerena uzrastu deteta. Fizičko kažnjavanje je nedopustivo! Ono direktno ima za posledicu razvoj nesigurnosti i nepoštovanja ( usmereno na sebe ili prema zlostavljaču). Najvažnije kod kazne je da dete razume zašto je kažnjeno i šta se od njega očekuje u budućnosti. Koja to vrsta promene! Ukoliko to dete razume kazna treba da bude ukinuta! Zato je kazna vaspitna! Ako se dete oseća odbačeno i napušteno, neshvaćeno ili zlostavljano o kakvom vaspitnom uticaju mi govorimo ???

Kazna ne sme biti sama po sebi značajna.

5. Postoji li neki suptilan način da im se stavi do znanja da znamo da nas varaju ali da ih nećemo kazniti? Nema potrebe da to bude suptilno! Naprotiv, dete treba da zna da mi znamo da dete ima neki problem, čim nas vara, ali da mi to vidimo, razumemo i da smo tu da mu pomognemo! Kada dete laže - ono time kaže ja nešto želim ili hoću za šta vi nemate razumevanja i biću kažnjena ili kažnjen ako vam to budem rekao. Poruka koju roditelj treba da prenese detetu jeste - ja sam tu za tebe jer si mi ti najvažniji. I važno je i za tebe dobro da mi kažeš istinu kako bih ti pomogao najbolje što umem!

Sve što radimo kao roditelji treba da je u interesu razvoja i rasta naše dece- samo to treba da nas rukovodi u našim postupcima prema deci.

 


Hilliger Media Shop

Template "schoolfree" designed by Hilliger Media (© 2010)