Breadcrumbs

Home Едукација родитеља Nedostatak koncentracije kod deteta

Facebook препорука

......Preporuči stranicu

Препоручујемо

  11040724 426269764204127 905799882 n

ELEKTRONSKO UCENJE

 

Видео месецаGet the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

Nedostatak koncentracije kod deteta
Оцена корисника: / 12
ЛошеНајбоље 

Nedostatak koncentracije

      Koncentracija je veoma često izvor sukoba između roditelja i dece. Ako vaše dete ne može da zadrži pažnju na jednom predmetu i skače sa teme na temu, to je sasvim normalno... do jedne određene granice.

      "Smiri se! Razmisli!..." Nema roditelja koji barem jednom ovo nije rekao svom detetu, naročito prilikom izrade domaćeg zadatka. Nema ničeg goreg nego kada ga gledate kako se vrti na stolici, kako mu pažnju skreće automobilska sirena na ulici, slika iznad radnog stola... Do te mere da se ponekad pitate da li je takvo ponašanje normalno.

Rasejan ili nepažljiv?

      Jedno dete ne može duže od deset minuta pažljivo da prati objašnjenje (nekog matematičkog pravila, na primer), a ni duže od dvadeset minuta da vežba primenu tog istog pravila. To je sve normalno.

Stručnjaci objašnjavaju da je pravi poremećaj pažnje mnogo ozbiljniji i uglavnom se otkriva u školi. Naime, dete je toliko nemirno da ne može da sedi duže od petnaest minuta bez nekog očiglednog razloga. Ili je toliko okupirano predmetima iz okoline da ne može da usredsredi pažnju. Treba napomenuti da i neuspeh u školi takođe može biti izvor nepažnje.

Neophodna pomoć

     Konačno, postoje izolovani slučajevi poremećaja, teži za otkrivanje, a koji se tumače kao nesposobnost izvršenja nekog zadatka, često zaboravljanje, izbegavanje aktivnosti koje zahtevaju pažnju. U svakom slučaju je neophodan medicinsko-psihološki pregled koji će vam pomoći da napravite dalji plan akcije. Sigurno mislite da ovo nije posao za ortofonistu? Nemojte biti tako sigurni.

Ortofonista može da pomogne u svim poremećajima jezika, usmenog ili pismenog: teškoće sa izražavanjem, razumevanjem, pamćenjem, orjentacijom u vremenu i prostoru. Treba napomenuti da se nedostatak pažnje ili koncentracije često priključuje ovim poremećajima. Kakav god da je uzrok problema, neophodno je (ponovo) naučiti dete da se koncentriše. A to je upravo zadatak i posao za ortofonistu.

     Prvi od tretmana sastoji se u ograničavanju spoljnih stimulansa i stvaranju povoljnih uslova za koncentraciju. U školi, dete bi trebalo smestiti u prvi red kako mu ništa ne bi odvlačilo pažnju. Naravno, odlasci kod ortofoniste bi trebalo da budu redovni. Cilj je pomoći detetu da povrati sposobnost držanja pažnje, a samim tim i učenja. Okolina, savršeno uređena, veoma je važna, pošto pomaže da se uklone izvori skretanja pažnje (odsustvo predmeta u kancelariji, goli zidovi...). Tim pre što je, za razliku od nastavnika, stručnjak ovde sam sa detetom i lakše mu je da zadrži njegovu pažnju. On ga polako uči da sam izvršava zadatke, a vreme se postepeno produžava.

     U težim slučajevima poremećaja pažnje a naročito hiperaktivnosti, može se pribeći i lekovima. Isto važi i za kognitivne terapije i terapije za poremećaje ponašanja, čiji je cilj da nauče dete da kontroliše svoje ponašanje kroz verbalizaciju. Dajući ime svojim postupcima, dete istovremeno razmišlja o njihovim posledicama i razvija neku vrstu automatske koncentracije pre samog delovanja. Na primer: treba glasno da kaže: "Pre polaska u školu, proveravam da li sam spakovao sve stvari." Ovom vrstom automatizma izbegavaju se situacije tipa: "U pekari sam, ali sam zaboravio šta treba da kupim."

Napredak koji menja život

     Ako želite da prenesete informaciju detetu koje pati od nedostatka pažnje, nema svrhe da urlate iz drugog kraja stana. Morate ga gledati dok mu govorite šta treba da uradi i tako ćete biti sigurni da je ono informaciju primilo.

     Konačno, postoji čitava serija zabavnih vežbica koje je moguće izvesti u okviru porodice. Uz bolju koncentraciju, dete se potpuno menja. Uslov je samo da roditelji detektuju problem na pravi način: nedostatak interesovanja ne mora biti nužno povezan sa nedostatkom koncentracije i pažnje.

5 zabavnih načina da pomognete detetu da se koncentriše

Koncentracija je sposobnost koja se uči i održava. Neke igre mogu pomoći vašem detetu da duže zadrži pažnju u nekoj situaciji. Težina igrica zavisi od uzrasta.

Evo nekih primera.

Asocijacije  ideja. Radi se o nabrajanju ili ispisivanju svih asocijacija na neku reč.

Pronaći razlike na dva naizgled identična crteža.

Pisanje neke reči ili rečenice unazad.

Šta nedostaje? Dete posmatra grupu predmeta, a onda treba da uoči šta nedostaje.

 


Hilliger Media Shop

Template "schoolfree" designed by Hilliger Media (© 2010)