Breadcrumbs

Home Едукација родитеља Olakšajte deci stres pred kraj školske godine!

Facebook препорука

......Preporuči stranicu

Препоручујемо

  11040724 426269764204127 905799882 n

ELEKTRONSKO UCENJE

 

Видео месецаGet the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

Olakšajte deci stres pred kraj školske godine!
Оцена корисника: / 1
ЛошеНајбоље 

 

     Kraj školske godine donosi  glavobolje deci i roditeljima. Roditelji insistiraju na pojačanom učenju, a deca osećaju pritisak zbog učestalih ispitivanja i pisanja testova u školi i očekivanja roditelja vezana uz školski uspeh.

     Zbog svega toga  deca osećaju strah,  uzbuđenje, uznemirenost i teškoću. Svi navedeni osećaji definišu se kao stres, koji je svojstven odraslima, ali i deci. Budući da stres ne bira godine, jednako ga mogu osećati deca u prvom, petom ili osmom razredu, kao i u srednjoj školi.

     Izloženost stresu jednako je rizična za njihovo zdravlje kao i za zdravlje odraslih. Zato im je potrebna podrška i razumevanje roditelja i okoline. Važno je da roditelji u takvim situacijama puno razgovaraju s njima i pokušaju im pomoći rešiti se pritiska ohrabrivanjem, optimizmom, ali i konkretnim potezima poput pomoći u planiranju vremena, organizaciji obaveza i traženju optimalnih rešenja.

     Nasuprot uobičajenim scenarijima kraja školske godine kada roditelji i okolina savetuju decu da je 'sada zadnji trenutak kada treba zapeti' i da sve aktivnosti koje 'oduzimaju' vreme – poput igre i odmora, treba svesti na minimum, jer, 'za to će biti vremena celo leto', izuzetno je važno za decu da u stresnim razdobljima, imaju vremena za opuštanje, igru i druženje s prijateljima.

     Realnost je ta da, ako dete nije 'zapelo' tokom cele godine, malo će moći učiniti na samom kraju školske godine. U takvim slučajevima su deca izložena najvećem stresu. Okolina ih vidi samo kao učenike, a ne i kao decu koja imaju pravo na opuštanje, igru i odmor.

Šta učiniti  u poslednjih pet minuta?

     Kazne i predbacivanja neće pomoći u situacijama kada je i dete samo frustrirano svojim neuspehom. Pre svega, treba pokazati razumevanje, podršku i pružiti pomoć.

     Pokušajte smiriti dete i uveriti ga da nije sve izgubljeno i da svaki problem ima svoje rešenje. Zajedno s detetom dogovorite vreme učenja, zavisno o sklonostima i navikama kada je dete najskoncentrisanije (jutarnji, večernji tip) pa pronađite i odaberite neku od metoda za pomoć u učenju.

Mentalne mape mogu biti vrlo korisne u razvijanju samostalnosti kod učenja, a posredno i uspeh u učenju. Organizujući informacije na ovaj način deca stiču dragocena iskustva o važnosti specifičnog vizuelnog predstavljanja gradiva koje žele naučiti.

     Učenje u društvu s prijateljicom ili prijateljem koji ima bolju ocenu može takođe pomoći.

Svaki dan ispitajte znanje stečeno toga dana. Detetu će to pomoći jer će uočiti svoj napredak na dnevnoj bazi i tako steći volju i samopouzdanje za dalje.

     Ako dete ne uspe ispraviti lošu ocenu do kraja školske godine, nemojte pribegavati kaznama već se usredsredite na pripreme za popravni ispit.

 

http://www.kidsbehaviour.co.uk/handling-friendship-problems-primary-school.html

 


Hilliger Media Shop

Template "schoolfree" designed by Hilliger Media (© 2010)